БАСЗЗ кани собствениците в 5 землища да участват в комасация

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) кани собствениците в 5 землища да участват в комасационни проекти.
"В тези землища членове на асоциацията имат между 16% и 25% от земеделската земя и можем да стартираме комасационни проекти в още 200 землища, но нямаме административен капацитет. През миналата година проектът беше един, през 2012 г. ще са 15, а през 2013 г. ще са 25", заяви Радослав Манолов, изпълнителен директор на "Адванс Терафонд" АДСИЦ по време на семинар, организиран от БАСЗЗ. Заповедите за комасация от земеделския министър са били издадени в четвъртък, само седмица след подаването на документите за стартиране на процедурата, което е много по-бързо от близо 3 месечното чакане при първия и пилотен комасационен проект, вече реализиран в с.Катунец, община Угърчин.
Новите 5 проекта са в селата Момина църква в община Средец (обл. Бургас), с.Студена, община Свиленград, гр.Смядово (обл. Шумен), с.Друмево (община Шумен) и с.Раздел, общ. Елхово (обл. Ямбол).
"Надяваме се информацията за комасационната процедура да стигне до повече хора и да има повече участници, за да може да окрупним парцелите си. Държавата и общините ще участват, защото по закон са длъжни да участват в процедури, които увеличават парцелите им с над 20%. При нас увеличението на парцелите ще е тройно - от 6,8 дка в момента, до около 20 дка. От 4 830 парцели те ще намалеят до около 1 600. Също така в Смядово има арендатор със 3 000 дка собствена земя, а в Друмево с 2 000 дка, като се надявам и те да участват", заяви Борислав Петков, председател на БАСЗЗ.  "Много важно е, че от тези процедури винаги печелят малките собственици, защото техните парцели се местят по-близо до селището, а тези на големите собственици се изместват в периферията. Това се прави, за да може местните жители да не пътуват няколко километра до нивата си", добави Радослав Манолов.
Според него в момента Турция стартира комасационна процедура за 10 млн. декара, като разходите ще бъдат поети от държавата.
„У нас разходите по комасацията са в размер на около 15 лв. на декар, които трябва да бъдат платени от собствениците. Би било добър жест от държавата, ако опрости разходите за нови скици, което ще е стимул особено за малките собственици“.
Защо комасацията е важна?
В България сега не може да има успешни зеленчукови и овощни градини, защото няма парцели с размери 200 дка, които да може да бъдат закупени. Извършвайки комасацията, се създават предпоставки за подобен бизнес.Също така при комасираната земя има сигурност за обработващия, че ще я обработва и следващите години и така добивите се увеличават заради влагането на бавно разграждащи се торове. Освен това окрупнената земя е по-ценна.
„Преди 4 години обикалях землището на с.Раздел (общ. Елхово) и земята не се обработваше. След като с други собственици от асоциацията придобихме земи и поканихме арендатори, сега всичката земя се обработва. Няма как да не се гордеем с това“, сподели Борислав Петков.

investor.bg

за Контакти

за реклама и въпроси

bgnivi@abv.bg

телефон за контакти

0889 470 039

или

Отправете вашето Запитване